Handbollens historia och nutid

Redan under Antiken fanns spel som liknade dagens handboll men vår variant såg dagens ljus i Danmark i slutet av 1800-talet. Under början av 1900-talet så utvecklades sporten ytterligare, främst i Danmark, Sverige och Tyskland och 1906 så fastställdes de första reglerna. En av de första reglerna var den att man bara fick hålla bollen under tre sekunder och inte fick springa med den. Tyskland fortsatte att utveckla sporten. Utvecklingen ledde bland annat till att storleken på bollen minskade och att man fick gå i närkamp med motståndaren.

Herrarnas landskamper tog sin början under 1930-talet och Sverige spelade sin första år 1935. Då var handbollen en uppvisningsgren med elva spelare per lag, vilket följde fotbollens arrangemang då handbollsspelaren från början var en fotbollsspelare som ville ha något att göra under icke-fotbollssäsong. 1972 så tog handbollen plats på den Olympiska agendan. I alla fall för herrar. Damerna fick vänta till 1976.

Det var de bistra väderförhållandena som gjorde att handbollen blev en inomhussport; det var inte populärt att utföra denna sport utomhus i norra Europa. Som inomhussport så blev underlaget bättre, speltempot snabbare och publiken större.

Handbollen i korthet

Varje lag består av sju spelare; sex utespelare och en målvakt. Två lag möter varandra i en match om 2×30 minuter. Man får inte ta mer än tre steg utan att studsa bollen och man får inte studsa, ta upp bollen och sedan studsa igen. Även om viss närkontakt är tillåten så får man inte putta med raka armar och inte heller rycka i eller slå andra spelare. Könsord är förbjudna! Det är förbjudet att springa på en stillastående spelare men man får spärra med kroppen och utöva kroppskontakt med armarna vinklade. Utespelaren får inte vidröra golvet närmare än sex meter från målet och målvakten får inte heller passera den linjen med boll. Straffkast, frikast och inkast kan dömas och domaren kan också döma för passivt spel.

Beachhandboll är en ny form av handboll och spelas på sand. Principen är densamma men varje lag har max fyra spelare på plan – tre utespelare och en målvakt. Planen är oftast mindre än en inomhusplan.